VĂ€lkommen Anna 🌟

SkÀrmavbild 2019-04-25 kl. 17.34.05.png
En av Wells Rekrytering & SÀljutvecklings senaste tillskott Àr Anna Dahlström. Anna Àr researcher hÀr hos oss och utöver det Àr Àr hon Holistisk HÀlsocoach. HÀr skriver hon om sin syn pÄ det hÀr med Holistisk hÀlsa.

HOLISTISK HÄLSA
Vad innebĂ€r holistisk hĂ€lsa? Det Ă€r sĂ„ lĂ€tt att associera ordet ”hĂ€lsa” med enbart kost och trĂ€ning. Men egentligen Ă€r hĂ€lsa sĂ„ mycket mer. Det Ă€r en helhet. Det Ă€r allt som rör dig och mig. För mig Ă€r hĂ€lsa allt, frĂ„n vad du stoppar i dig till om du trivs pĂ„ jobbet eller inte. För att i slutĂ€ndan hör allt ihop, vi och vĂ„r hĂ€lsa blir pĂ„verkad av alla val vi gör för oss sjĂ€lva. 

För mig betyder holistiskt precis det. Att se pÄ hÀlsa ur ett helhetsperspektiv. Att se hur allt hÀnger ihop och hur vÄra val pÄverkar oss pÄ olika sÀtt. Att det inte finns EN lösning pÄ problemen eller utmaningarna vi stÀlls inför, utan att det finns mÄnga olika delar som pÄverkar.

Circle of life
Om man tittar pĂ„ den hĂ€r bilden, som jag kallar ”The Circle of Life”, symboliserar den vad jag menar med att det finns mĂ„nga olika delar som pĂ„verkar oss. SjĂ€lvklart kan denna cirkel se olika ut för oss alla, eller den bör göra det dĂ„ vi alla Ă€r unika individer. Men jag brukar anvĂ€nda mig av den hĂ€r som en riktlinje. 

SkÀrmavbild 2019-04-25 kl. 17.26.52.png

Har vi obalans inom nĂ„got omrĂ„de, dvs, har stött pĂ„ problem eller tvivel, pĂ„verkar det oss pĂ„ ett större och bredare sĂ€tt Ă€n bara inom just det specifika omrĂ„det. Vi tar nĂ„gra exempel; vi sĂ€ger att du precis har brutit upp med din partner och försöker lösa alla praktiska problem samtidigt som du kĂ€nner dig helt uppriven och ledsen över uppbrottet. Allt det tar sĂ„ mycket energi av dig att du börjar tappa motivationen pĂ„ jobbet, du kanske tappar dina rutiner som rör mat och trĂ€ning, du kĂ€nner dig inte lĂ€ngre glad och har inte heller lust, eller kanske inte har nĂ„gon energi över till att umgĂ„s med dina vĂ€nner osv.  Ganska fort inser vi att hela den hĂ€r cirkeln blir pĂ„verkad fast det bara var inom ett omrĂ„de obalansen eller ”problemet” uppstod. 

Hitta balans
Det behöver inte alltid vara sĂ„ ”stora” hĂ€ndelser som skapar obalans, ofta kanske det Ă€r flera smĂ„. Du kanske precis har bytt chef pĂ„ jobbet och har insett att ni inte alls pratar samma sprĂ„k, vilket i sin tur gör att du börjar tvivla pĂ„ ditt jobb och Ă€ven pĂ„ dig sjĂ€lv. Den osĂ€kerheten börjar gĂ„ ut över din familj och det blir en trĂ„kig stĂ€mning hemma och dina barn klagar pĂ„ dig att du alltid Ă€r sur och arg. 


För att det ska kÀnnas lite bÀttre unnar du dig lösgodis nÀstan varje kvÀll nÀr barnen har gÄtt och lagt sig, vilket i lÀngden pÄverkar din sömn och du börjar sova sÀmre. Du Àr trött och du sÀger till dig sjÀlv att det Àr bÀttre att prioritera vila istÀllet för att gÄ ut och ta den dÀr promenaden efter jobbet eller det dÀr trÀningspasset med din bÀsta vÀn. Det Àr sÄ lÀtt sÄdana tillfÀllen att lÄta hjulet fortsÀtta snurra, istÀllet för att stanna upp och faktiskt reflektera över varför det Àr som det Àr och varför. 

Reflektion
Det Ă€r nĂ€r vi inte stannar upp och reflekterar som det börjar gĂ„ ut över vĂ„r hĂ€lsa fysiskt. För i varje obalans skapas stress. Inte bara psykisk stress men ocksĂ„ fysisk. Alla vĂ„ra ”motgĂ„ngar” eller obalanser tar vĂ€ldigt mycket energi av oss och pĂ„verkar oss pĂ„ olika sĂ€tt. För vissa visar det sig i att immunförsvaret Ă€r i botten och man drabbas av förkylning efter förkylning. 

Stannar man aldrig upp och bara fortsÀtter köra pÄ i samma tempo och trycker undan kroppens signaler kommer kroppen att börja sÀga ifrÄn hÄrdare och hÄrdare. Förkylningen blir till halsfluss och fortsÀtter man ignorera kroppens sÀtt att sÀga ifrÄn slutar det inte med halsfluss. 
Jag tror att vi alla kan bli bÀttre pÄ att stanna upp och reflektera över oss sjÀlva och vÄra val. KÀnna efter. Att hitta vÄra egna svar, genom nyfikenhet och utforskande. IstÀllet för att bota den Äterkommande halsflussen med penicillinkur efter penicillinkur, kanske börja fundera pÄ vad som ligger bakom det Äterkommande problemet. 

För mig handlar det om att lyssna till sig sjÀlv. Det mÄ lÄta klyschigt i vissa öron, men jag stÄr fast vi att jag tror att det Àr vÄr allas lÀngtan. Att komma dit att vi kan kÀnna kÀrlek, respekt och ödmjukhet till oss sjÀlva. Det Àr dÀr det riktiga jobbet börjar. Med att lÀra kÀnna oss sjÀlva och pÄ det sÀttet ocksÄ börja göra val som Àr snÀlla mot oss och som i sin tur kommer att pÄverka vÄr yttre vÀrld, vÄr vardag, vÄra prestationer, vÄra barn osv. Det Àr nÀr vi börjar utforska oss sjÀlva som vi utvecklas allra mest. Det Àr dÄ vi nÄr vÄra mÄl och drömmar. 


Klicka hÀr om du vill komma i kontakt med Anna

 

 

 

 


 

VĂ„ra lediga jobb

Connecta med oss för att hÄlla dig uppdaterad med nya jobb.

Alla jobb
Teamtailor

KarriÀrsida frÄn Teamtailor